Ermita d’Enclar

Ermita d'Enclar
Ermita d’Enclar

Una bona excusa per fer turisme cultural a Andorra és visitar l'Ermita d’Enclar accessible gràcies a una ferrata ben equipada i exigent construïda l'any 2.000.

L'Ermita d’Enclar ha estat restaurada recentment, intervenint-se sobretot en la coberta de l'edifici. És una construcció del segle X l'element del qual més reseñable és el campanar cilíndric d'un sol cos. Per la seva tipologia s'assembla a altres properes com la de Santa’Coloma d Andorra i el de Sant’Martí d Ars, ja en territori català.

Per arribar, cal anar en direcció a SantaColoma . Una vegada allí, seguim les indicacions cap al cementiri o la via ferrata fins a arribar al Carrer dels Barrers. Al final d'aquest carrer us trobareu amb el punt de sortida de la via. Hi ha un petit aparcament per a vehicles.

Una vegada finalitzada la via, no dejeis de visitar a pocs metres l'Ermita de Santa’Coloma d Andorra que és, probablement, l'estampa més coneguda del patrimoni romànic andorrà.

L'església de Santa Coloma és de difícil datació. Presenta, des del punt de vista constructiu, moltes semblances amb l'Ermita de Sant’Vicenç d Enclar i la seva tipologia coincideix, així mateix, amb la d'altres esglésies rurals construïdes entre els segles VIII i X als comtats de la Marca Hispànica. Amb aquestes escasses dades només podem afirmar que ens trobem davant un temple prerrománico la construcció del qual va començar en un moment indeterminat entre els segles VIII i X. D'aquesta època queden la nau i el mur Aquest de l'absis. Posteriorment, en la segona meitat del segle XII, sofriria una gran reforma de la qual es conserven els murs Nord i Sud de l'absis, el campanar d'estil lombardo i el mur Sud que tanca el porxo. La gairebé totalitat de la decoració mural de l'absis va ser adquirida per un col·leccionista privat.

Setembre 2012
lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
Andorra 1 2 Km. 300 m. 300 m. Alta Recorrido Circular
Setembre 2012
lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Andorra 1 2 Km.
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
300 m. 300 m. Alta Recorrido Circular