Vies Verdes de Girona

Vías Verdes de Girona
Vías Verdes de Girona
Vies Verdes de Girona

La configuració geogràfica dels territoris que engloben les marques «Costa Brava» i «Pirineus de Girona» així com la seva diversitat paisatgística fan d'aquesta zona un espai idoni per a la pràctica del ciclisme i del senderisme.

Com és sabut, aquestes activitats van sempre associades al respecte a la naturalesa, el paisatge i el patrimoni arquitectònic, motiu pel qual estan catalogades com a activitats sostenibles.

Aprofitant l'adequació d'uns espais –les vies del tren– que en el passat havien estat vitals per a la bona comunicació i la relació entre els nostres pobles, la pràctica del senderisme i del cicloturismo ofereix a els qui ho desitgin l'oportunitat de gaudir de racons desconeguts que formen part de la nostra riquesa cultural i històrica i, al mateix temps, fer-ho a un ritme que els permetrà assaborir els més petits detalls, imperceptibles per al tràfic motoritzat.

La recuperació i adaptació de les tres vies verdes que alberga la província de Girona fa possible arribar, a peu o amb bicicleta, des del profund Pirineus gironí fins a la càlida i lluminosa Costa Brava, gaudint a cada pas, a cada cop de pedal, de la diversitat de paisatges, productes i gents amb els quals ens anem trobant al llarg del camí.

Són 106 quilòmetres que recorren i travessen cinc de les vuit comarques de la província –Baix Empordà, Gironès, Selva, Garrotxa i Ripollès– i que es divideixen en quatre trams:

1. Ruta del Carrilet Olot-Girona
2. Ruta del Carrilet Sant Feliu de Guíxols-Girona
3. Ruta del Ferro i del Carbó
4. Ripoll-Sant Joan de les Abadesses-Ogassa

Les vies verdes són de circulació exclusiva per a vianants i ciclistes. Amb pendents molt suaus (inferiors, en general, al 3%), aquestes rutes són accessibles, excepte en els trams d'enllaç assenyalats en la fitxa tècnica, per a persones de mobilitat reduïda. Es tracta de vies molt segures, doncs la circulació de vehicles motoritzats està totalment prohibida en la pràctica totalitat del seu recorregut.

Gairebé totes elles reutilitzen antics traçats ferroviaris que connectaven diferents municipis de la província i que van acabar desapareixent a causa de la seva escassa rendibilitat i del ràpid desenvolupament del transport per carretera.