Parc Natural del Desert dels Palmes

Parque Natural del Desert de les Palmes
Parque Natural del Desert de les Palmes
Parc Natural del Desert dels Palmes

El Parc Natural del Desert dels Palmes està situat a la província de Castelló i ocupa parteix de cinc termes municipals: Benicassim, Cabanes, La Pobla Tornesa, Borriol i Castelló de la Plana.

Està enclavat en una regió muntanyenca litoral de la comarca de la Plana Alta, paral·lela a la costa, amb abundants crestes i roquedos.

La seva localització geogràfica, ho converteix en un lloc especial on els habitants dels diferents municipis vénen diàriament a gaudir de les riqueses històriques, naturals i paisatgístiques que conviden a observar, caminar i escoltar tots els valors que aquest espai natural amaga.

Per tot això, l'any 1989 va entrar a formar part de la xarxa d'espais naturals de la Comunitat Valenciana. La superfície protegida ocupa un total de 3.200 ha., aconseguint la seva cota màxima en el bec del Bartolo amb 729 m.

La seva vulnerabilitat ambiental és visible a causa dels últims incendis ocorreguts en els anys 1985 i 1992, que han deixat amb això una mostra de bosc i matoll en procés de regeneració. En l'actualitat es pot apreciar una bona recuperació de la coberta vegetal.

Es pot arribar al Centre d'Informació, del Paratge Natural del Desert dels Palmes (en el km 8 de la CV-147), des de diversos punts:

En la carretera N-340, en direcció a Barcelona, una vegada passat Castelló i abans d'aconseguir la localitat de Benicàssim, s'agafa la carretera CV-147 que transcorre pel P.N Desert dels Palmes i pansa per l'Ermita de la Magdalena.

Des de l'autopista AP-7,s'accedeix a través de la sortida 46 (Castelló Nord-Benicàssim), i es contínua en adreça Benicàssim.

Des de Benicàssim, es pot accedir al paratge per l'altre costat de la mateixa carretera (CV-147) que surt des del poble.

També s'accedeix al Paratge Natural des de Borriol, La Pobla Tornesa o Cabanes per la carretera CV-10 que enllaça amb la carretera CV-148 a l'altura de Cabanes, en aquest cas la carretera és un camí rural i encara que està asfaltat és molt estret.