Parc Nacional de Yosemite

Parque Nacional de Yosemite
Parque Nacional de Yosemite
Parc Nacional de Yosemite

El parc cobreix un àrea de 3.081 km² i s'estén a través dels vessants orientals de la cadena muntanyenca de Serra Nevada (Estats Units). És visitat per més de 3 milions de persones cada any, i la gran majoria només recorre la part de la vall Yosemite. Va ser denominat Patrimoni Mundial de la Humanitat en 1984 i és reconegut internacionalment pels seus penya-segats de granit, salts d'aigua, rius cristal·lins, boscos de sequoias gegants i la gran diversitat biològica (prop del 95% de l'àrea del parc està denominada zona salvatge). Va ser el primer parc disposat pel govern federal dels Estats Units i a través del treball de persones com John Muir va ser un punt rellevant en el desenvolupament de la idea de parcs nacionals.

Yosemite és un dels hàbitats més grans i menys fragmentat en Serra Nevada, i posseeix una gran diversitat de plantes i animals. El parc té en mitjana una elevació de 600 a 4000 metres i conté cinc zones principals de vegetació: àrea boscosa de roures, vegetació de baixa muntanya, vegetació d'alta muntanya, vegetació subalpina i vegetació alpina. De les 7.000 espècies de plantes de Califòrnia, prop del 50% es troben en Serra Nevada, i més del 20% dins del Parc Yosemite.

La formació geològica de l'àrea és de roques de granit i romanents de roques més antigues. Fa aproximadament 10 milions d'anys enrere, Sierra Nevada va sofrir una elevació i després va ser inclinada fins a formar els vessants relativament suaus de l'oest i els vessants més pronunciats de l'est. L'elevació va accentuar el grau d'inclinació dels rius i rierols, formant canons estrets i profunds. Fa un milió d'anys enrere, la neu i el gel es va acumular formant glacials en els prats alpins més elevats i van moure cap avall les valls dels rius. El moviment descendent de la massa de gel va tallar i va esculpir la vall en forma d'O que atreu avui dia a gran quantitat de visitants pel seu particular paisatge.

Posseeix més d'1.300 km de senderes marcades pels quals es pot caminar. Existeixen 5 seccions ben diferenciades per als visitants:

– Yosemite Valley
– Wawona/Papallona Grove/ Glacier Point,
– Tuolumne Meadows,
– Hetch Hetchy,
– Crane Flat/White Wolf.