Noruega

Noruega
Noruega
Noruega

El paisatge de Noruega és generalment rugós i muntanyenc, coronat per glaceres i la seva costa de més de 20.000 km (10% més llarg que la costa d'Estats Units) és punyida per accessos en accentuat declivi coneguts com a fiords, així com una multitud d'illes i illots. És també coneguda com la terra del sol de mitjanit ja que, a causa de la seva ubicació nòrdica, part de Noruega es troba per sobre del cercle àrtic, on a l'estiu el sol no es posa i a l'hivern molts de les seves valls romanen en la foscor per períodes perllongats.

Noruega voreja a l'Oceà Atlàntic en tota l'extensió de la seva costa, unit per tres mars diferents: el Mar del Nord al sud-oest i el seu gran ancorada, el Skagerrak al sud, el Mar de Noruega a l'oest i el mar de Barents al noreste. El punt més alt de Noruega és el Galdhøpiggen a 2.469 m d'altura.

El clima de Noruega és bastant temperat, especialment sobre la costa sota influència del corrent del golf. El clima de l'interior pot ser més sever i cap al nord poden trobar-se les condicions més subárticas.

Noruega posseeix aproximadament 30 parcs nacionals, sent els més importants Blåfjella-Skjækerfjella, Rondane (el primer parc nacional de Noruega), Dovrefjell-Sunndalsfjella, Saltfjellet-Svartisen i Hardangervidda.

Les illes de Svalbard i Jan Mayen són també parteix del territori. L'Illa de Bouvet en l'Atlántico Sud i l'Illa de Pedro I en el sud de l'Oceà Pacífic es consideren dependències i no formen part del regne. Noruega és un dels països que reclama territori a Antàrtida (la Dronning Maud).