Gran Cañon del Colorit

Gran Cañon del Colorado
Gran Cañon del Colorado
Gran Cañon del Colorit

El Gran Cañon (the Grand Canyon) és una vistosa i escarpada gola excavada pel riu Colorit en el nord d'Arizona, Estats Units. El Canó està considerat com una de les meravelles naturals del món i està situat en la seva major part dins del Parc Nacional del Gran Canó (un dels primers Parcs Naturals dels Estats Units). El president Theodore Roosevelt va ser el major promotor de l'àrea del Gran Canó, visitant-ho en nombroses ocasions per caçar pumes o per gaudir de l'impressionant paisatge.

El canó va ser creat pel riu Colorit, la llera del qual va soscavar el terreny durant milions d'anys. Té uns 446 km de longitud, compta amb serralades d'entre 6 a 29 km d'amplària i aconsegueix profunditats de més d'1.600 m. Prop de 2.000 milions d'anys de la història de la Terra han quedat exposats mentre el riu Colorit i els seus tributaris o afluents tallaven capa després de capa de sediment al mateix temps que l'altiplà del Colorit s'elevava.

A part de la visita turística ocasional al bord sud amb els seus 2.134 metres sobre el nivell del mar, el rafting o descens de rius i l'excursionisme són activitats especialment populars. El fons de la vall és accessible caminant, en mula o amb barca descendint des de la part superior del riu. Els funcionaris del parc no aconsellen realitzar en un sol dia l'excursió de descendir a la llera del riu i tornar a pujar a causa de la distància, l'esforç requerit i el perill d'esgotament per calor per les altes temperatures que s'aconsegueixen en el fons. Fins i tot les excursions per la vora han de fer-se amb cura en certs punts; amb freqüència hi ha senyals de perill al llarg de les pistes que recorren les vores del canó.

Existeixen empreses que organitzen descensos en rafting del riu, generalment en barques per 15 persones equipades amb motor fueraborda, solen partir de Llegeix’s Ferri i arriben fins a Diamond Creek durant el viatge uns 6 dies. Les barques equipades únicament amb rems solen trigar unes 2 setmanes a completar el viatge. També existeixen empreses que organitzen excursions per a turistes en helicòpter al Gran Canó.