Bulgària

Bulgaria
Bulgaria
Bulgària

Bulgària es troba en una cruïlla de cultures, com cal esperar del fet de comptar amb fronteres amb cinc països diferents: Turquia, Grècia, República de Macedònia, Sèrbia i Romania. Al Nord, la seva frontera ve delimiatada pel Danubio, i a l'Est, pel Mar Negre. Aquesta posició geogràfica l'ha col·locat en el centre de les nombroses disputes frontereres típiques dels Balcans al llarg de la seva història, i la situa a més en el punt de contacte entre Europa i Àsia, especialment amb Turquia.

Encara que és coneguda pel seu recent passat comunista o pel seu baix nivell de desenvolupament en comparació d'Europa, en realitat és un país que té molt que oferir en termes de la seva història, gastronomia i naturalesa. D'altra banda, els seus constants esforços de modernització i la seva recent incorporació a la Unió Europea, fan que en aquests moments es pugui observar un país que canvia pràcticament dia a dia, amb enormes contrastos entre unes zones i unes altres.

Dos sistemes muntanyencs recorren el país d'Oest a Est, deixant en el centre del mateix la plana Tracia. La serralada balcànica, al Nord, marca el límit amb la vall del Danubio, la ribera dreta del qual queda a Bulgària, estant l'esquerra a Romania. Les muntanyes Rodopes, al Sud, i les muntanyes de Pirin, al Sud-oest, ocupen les zones frontereres amb Grècia i la República de Macedònia, respectivament.

Els tres parcs nacionals de Bulgària són el Parc Nacional Central dels Balcans, el Parc Nacional Rila i el Parc Nacional del Pirin. Aquesta última reserva és un immens territori d'altiplans i boscos que es troben entre els més antics d'Europa, així com nombrosos llacs. La vida animal (gamuzas, gats salvatges, óssos i aus de presa) i vida vegetal són abundants i estan ben protegides. Aquest parc va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en 1983.