Volta d'Esponellà – Girona

Vuelta de Esponellà
Volta d'Esponellà

La primera part de l'itinerari es coneix com Camí dels Rescloses (camí de les preses), perquè aprofitant el curs del riu es van construir tres petites preses per produir energia elèctrica. El castell d'Esponellà (segles XI-XVII) és d'origen medieval. Va ser construït com a torre de vigilància, però l'any 1250 el rei Jaime I va donar llicència per aixecar aquí una fortalesa. Les restes de l'edifici dominen les planes d'Esponellà i de Banyoles. En 1495 existia en aquest punt una capella dedicada a la Verge de l'Esperança, molt venerada a la zona, però en 1647, després de l'assassinat del rector d'Esponellà, es va deixar de dir missa en ella. Després de diverses vicissituds històriques, el castell va ser abandonat completament al segle XVIII.

El petit poble d'Esponellà, molt proper a Banyoles, va ser centre d'una important baronia creada a la fi del segle XIV. La seva església de Sant Cebrià conserva elements romànics i gòtics, i en ella destaca la portalada amb treballs de forja romànica. També és interessant el pont medieval sobre el riu Fluvià, de 156 metres d'ample. La localitat conserva plenament el seu caràcter rural, amb camps de cultiu en el mateix centre urbà.

Des de Girona-Nord cal prendre l'autovia de Banyoles, C-66. Una vegada passat Banyoles trobem un desviament a la dreta (la carretera GIP-5121) en adreça Fontcoberta, Esponellà i Figueres. Una llarga recta ens porta pel pla de Martís. A l'esquerra, un desviament indica «Centri BTT, 1,5 km»; ho prenem i aviat arribem a la residència per a la tercera edat Pla de Martís, on podem deixar el cotxe. Just davant tenim l'entrada a l'antic Centre BTT (Casa dels Enginyers).

lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
Girona 1 6 Km. 200 m. 200 m. Fàcil Recorrido Circular
lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Girona 1 6 Km.
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
200 m. 200 m. Fàcil Recorrido Circular