Santuari d'Àngels

Santuario de Àngels
Santuari d'Àngels

Des de Sant Martí Vell pugem cap al santuari per una pista que discorre entre boscos d'alzines i pins.

Els Àngels és el santuari de la ciutat de Girona per antonomàsia, i els seus orígens es perden en el temps. Certa llegenda parla del vincle dels quatre màrtirs de Girona(Germán, Paulino, Justo i Sicio) amb aquest lloc. En 1424, el bisbe va concedir les primeres indulgències als fidels que aportessin donatius per al santuari. En 1710, durant la Guerra de Successió, va desaparèixer la imatge medieval, i en 1936, durant la Guerra Civil espanyola, el temple va perdre l'antic retaule de la Verge i el Sant Sudario.

Destruït en diverses ocasions, l'edifici actual, sense massa interès arquitectònic, està adossat a l'hostería. Lloc de forta devoció popular i d'oci per als gironins, que pugen aquí sovint, és també una de les excursions típiques dels col·legis de les poblacions properes i punt d'arribada de marxes populars, tant a peu com amb bicicleta. Va ser el lloc escollit per Salvador Dalí per casar-se amb la seva adorada Gala. La bellesa d'Els Àngels radica en la panoràmica de 360o que s'albira des de la seva situació privilegiada, al nord del massís dels Gavarres i a 485 metres d'altitud. En dies buidats es poden veure des d'aquí zones de totes les comarques gironines: la Costa Brava, la plana de l'Empordà, la serra de l'Albera amb els Pirineus al fons, la Garrotxa, el massís de Guilleries, el Montseny, etc.

Donada la seva situació i la proximitat de la ciutat de Girona, són moltes les vies d'accés al santuari. De la mateixa Girona, partint de Sant Pere de Galligants i passant per la vall de Sant Daniel, surt una de les rutes  més típiques. També es pot arribar des de Quart, Llambilles, Madremanya, Juià o Celrà. Una mica més a baix del santuari existeix un àrea recreativa amb jocs per a nens. Sant Martí Vell és un dels pobles amb més encant de la comarca. Petit i tranquil, té cases de pedra i racons de gran bellesa. L'església actual data de 1433. A Bordils val la pena visitar l'església, d'estil gòtic tardà (s. XVI).

lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
Girona 1 10 Km. 485 m. 485 m. Fàcil Recorrido de Ida y Vuelta
lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Girona 1 10 Km.
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
485 m. 485 m. Fàcil Recorrido de Ida y Vuelta