Santuari del Tallat

Santuari del Tallat
Santuari del Tallat

El santuari del Tallat està situat en el cim d'un pujol de 788 metres d'altitud de la serra del mateix nom, en el límit de les comarques d'Urgell i la Conca de Barberà. S'accedeix a través d'una pista de 3,2 km, asfaltada, que enllaça amb la carretera comarcal LP-2335, un desviament de la C-14 Tàrrega-Montblanc entre les poblacions de Belltall i Solivella, en plena Ruta del Císter. Administrativament depèn de Montblanquet.

La silueta de pedra blanca del santuari és visible des de molts llocs de les comarques properes, i el lloc constitueix un impressionant mirador de la zona.

Documentat des del 1081, com a torre de defensa del Tallat, va anar després un eremitorio. En 1354, un grup de devots de la parròquia de Rocallaura, al que el santuari ha estat sempre vinculat, van fundar l'església de Santa María del Puig del Tallat. El 1509, els monjos del Poblet es van fer càrrec i van continuar fins al 1822. Va ser priorat i santuari mariano. En 1835, amb la desamortització de Mendizábal, els terrenys i el santuari van ser subhastats. La imatge de la Verge del Tallat, d'alabastre de color negre, va ser traslladada a un camarín de l'església de St.. Lorenzo, a Rocallaura. Altres parts de l'edifici es troben actualment en diversos llocs com el castell de Santa Florentina de Canet de Mar, el Museu Cau Ferrat de Sitges o el mas de Misericòrdia de Reus.

Des dels anys setanta ha estat reconstruït i ordenat per la labor d'un capellà, Mosén Benito, que va començar per asfaltar el seu camí d'accés. La reconstrucció potser no ha estat molt ajustada arquitectònicament, es basa primordialment en la recuperació de carreus i detalls que la incuria d'anteriors propietaris va malmetre. Actualment cuida el lloc una associació, i ja ho ocupen ermitans de forma regular.

Rocallaura és una localitat de la comarca d'Urgel, a la província de Lleida. És una entitat local menor pertanyent al municipi de Vallbona de les Monges sent el segon nucli de població en nombre d'habitants dins del municipi.

Maig 2012
lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
Lleida 1 14 Km. 200 m. 200 m. Fàcil Recorrido Circular
Maig 2012
lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Lleida 1 14 Km.
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
200 m. 200 m. Fàcil Recorrido Circular