R2 – La via Augusta Romana

La vía Augusta Romana
La via Augusta Romana

Caminem per una ruta d'alt valor històric, l'antiga Via Augusta romana, que anava de Cadis a Roma i que en l'actualitat s'està recuperant. El tram que proposem forma part de l'etapa XXIV de la sendera a Catalunya, l'última abans d'entrar a França. És una ruta plana que, al final, ascendeix per arribar al serral de Panissars, el lloc de major interès del tram. Al llarg del camí es poden veure restes de l'antiga calçada romana, amb les
marques dels carros que en una altra època la recorrien.

Els romans van arribar a la península Ibèrica pel port d'Empúries cap a l'any 218 a. C. L'emperador Augusto va ser el responsable de recuperar antics camins, per enllaçar-los i crear la Via Augusta, el principal eix de l'arc mediterrani, que, amb una longitud de 2.725 km, portava de Cadis a Roma. Els enginyers romans buscaven sempre llocs de poc desnivell: est és el cas, per exemple, del serral de Panissars, que només té 568 m d'altitud. Les carreteres i autopistes construïdes posteriorment seguien el traçat de les vies romanes, motiu que explica que la ruta transcorri paral·lela a aquestes grans infraestructures viàries. Existeix un ambiciós projecte comunitari del programa europeu INTERREG III B per recuperar aquesta via. A Catalunya participa en el mateix el Departament de Medi ambient de la Generalitat, que ha previst fer un total de 24 etapes creuant el territori de sud a nord i passant per llocs de tant interès com l'antiga Tarraco (Tarragona).

El serral de Panissars és un lloc de gran interès històric. En un radi de 500 m trobem les restes de monuments honorífics, com els trofeus de Pompeyo i l'altar de César. Les restes arqueològiques que es poden veure corresponen molt probablement a la mansio del Summum Pyrenaeum. També es troben aquí les restes del monestir medieval benedictino de Santa Maria de Panissars, el fort deBellegarde, una fortalesa francesa del segle XVII, i un cementiri militar francès. Val la pena apropar-se al castell, des d'on es pot apreciar una magnífica panoràmica del Canigó, la plana del Rosselló i la vall del Llobregat.

A La Jonquera mereix la pena visitar el molí d'oli que es troba dins del centre d'informació de la serra de l'Albera (Ca Laporta, tel. 972 555 258), a l'inici de la ruta, on també ens poden informar d'altres itineraris dins d'aquesta zona protegida. Molt a prop es troba el castell de Requesens, una obra de grans dimensions i amb nombrosos elements defensius.

Per aconseguir l'inici de la travessia, per la A-2 o per l'autopista AP-7 fins a arribar aLa Jonquera. Una vegada en el centre de la localitat, es pot deixar el cotxe en l'aparcament senyalitzat i gratuït que es troba al costat del riu, darrere de l'Ajuntament, a la plaça Nova.Des de l'aparcament cal dirigir-se al carrer Major, pel costat del jardí d'infància. Arribem així directament al número 2 del citat carrer, on es troba Ca Laporta, el punt d'informació de la serra de l'Albera. Des de Ca Laporta, seguim la senyalització groga i blava al llarg del carrer Major fins al carrer Miquel Mateu i Pla, on girem a l'esquerra per anar a creuar, per un túnel, l'autopista i la carretera A-2. A partir d'aquí, a la dreta comença una pista de terra (transitable per a cotxes) que avança entre uns camps d'oliveres i l'autopista.

lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
Girona 1 12 Km. 300 m. 300 m. Fàcil Recorrido de Ida y Vuelta
lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Girona 1 12 Km.
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
300 m. 300 m. Fàcil Recorrido de Ida y Vuelta