Perit Moreno – Argentina

Perito Moreno - Argentina
Perit Moreno – Argentina

El Glacial Perit Moreno està situat a Argentina, entre els 47º i 51º de latitud sud, naixent del Camp de Gel Patagónico Sud, compartit per Argentina i Xile. S'estén sobre el Braç Sud del Llac Argentí, amb un front de cinc quilòmetres de longitud i seixanta metres d'altura. Batejat amb aquest nom en honor de Francisco Bru creador de la Societat Científica Argentina i actiu explorador de la zona austral d'aquest país, és una de les reserves d'aigua dolça més importants del món.

És un de les glaceres més imponents del món, i ha estat considerat la vuitena meravella per les espectaculars vistes que ofereix. Situat en una zona envoltada de boscos i muntanyes, queda dins del Parc Nacional Les Glaceres, creat en 1937 a la Província de Santa Creu, en el sud de la República Argentina. Aquest parc, de 724.000 ha, té en total 356 glaceres.

En el seu avanç represa les aigües del Braç Rico del Llac Argentí, amb el que el nivell d'aquell arriba a elevar-se fins a 30 metres sobre el del Llac Argentí, fent pressió sobre els gels. En primer lloc es crea un túnel amb una volta de més de 50 metres pel qual les aigües del Braç Rico descendeixen fins al Llac Argentí. L'erosió causada per l'aigua provoca finalment l'ensulsiada de la volta, en un dels espectacles més imponents que puguin presenciar-se. El procés s'ha repetit al llarg d'intervals irregulars: l'última ruptura, que va començar a produir-se el 4 de juliol i va culminar el 9 de juliol de 2008 (11:15 hora local), només dos anys després de l'anterior (març de 2006). No obstant això, la ruptura de 2004 es va produir després de 16 anys (febrer de 1988), quan la diferència de nivell de les aigües entre el canal dels témpanos i el braç Rico va arribar a 30 m. El turista pot gaudir d'aquest espectacle a només uns 400 m de distància, en instal·lacions especialment creades per a l'observació.

Novembre 2001
lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
Argentina 1 12 Km. 200 m. 200 m. Fàcil Recorrido de Ida y Vuelta
Novembre 2001
lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Argentina 1 12 Km.
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
200 m. 200 m. Fàcil Recorrido de Ida y Vuelta