Mesa Roldán – Cap de Gata

Mesa Roldán - Cabo de Gata
Mesa Roldán – Cap de Gata

El Parc Natural de Cap de Gata-Níjar és el primer Parc marítim-terrestre d'Andalusia.  És un parc d'origen volcànic i l'espai protegit marítim-terrestre de major superfície i rellevància ecològica de tot el Mar Mediterrani Occidental europeu.

Amb una de les franges costaneres de major bellesa i riquesa ecològica del Mediterrani occidental i una extensió de 38.000 has, a les quals cal sumar una franja marina d'una milla d'amplària (12.000 has), el Parc Natural de Cap de Gata s'ha convertit en una de les joies naturals per al turisme d'Almeria.

La pujada a Mesa Roldán és una experiència que satisfà diferents inquietuds, des de les més genèriques o territorials, que valoraran especialment els paisatges, a les més especialitzades, ja sigui en qüestions geològiques com la interpretació de diversos rastres que expliquen la formació del relleu actual; siguin de caire històric o cultural, perquè no falten en el camí elements patrimonials d'interès; o per descomptat, tampoc han de quedar defraudades les mirades especialment atretes per la naturalesa viva en totes les seves possibles manifestacions, ja que és un territori amb una notable biodiversitat.

La curiosa forma de la Taula de Roldán té una clara explicació en la història geològica de la zona, marca-dóna pel vulcanisme. Fa uns 8,7 milions d'anys es va formar un dom volcànic que va emergir del mar com a illa o escull. Actualment és la base de l'altiplà, els seus vessants de menor pendent cobertes per matoll. La part superior, la cresta rocosa que la corona, és producte de la colonització de l'escull per corals, en temps posteriors -fa uns sis milions d'anys- en els quals va haver-hi a la zona un clima tropical. En ella es pot diferenciar la banda més alta en l'apareixen oolitos, que són petites esferes calcàries que es formen en aigües netes, càlides i agitades.

Abril 2015
lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
Almeria 1 4 Km. 150 m. 150 m. Fàcil Recorrido de Ida y Vuelta
Abril 2015
lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Almeria 1 4 Km.
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
150 m. 150 m. Fàcil Recorrido de Ida y Vuelta