Fageda en Jordà i volcans

Fageda en Jordà y volcanes
Fageda en Jordà i volcans

Aquest itinerari és molt recomanable tant per la seva senzillesa com pel fet que pansa per tres enclavaments de gran valor natural, com el bosc de fajos Fageda d’en Jordà, el volcà de Santa Margarida i el volcà del Croscat, dos dels 40 volcans que configuren el que és el millor exponent de paisatge volcànic de la península Ibèrica.

El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, dependent del Departament de Medi ambient de la Generalitat de Catalunya, és un gran espai protegit de 15.000 ha. Molt humanitzat, comprèn territori d'11 municipis i 26 reserves naturals. És tota una regió volcànica, amb més de 40 volcans, la majoria d'erupció tranquil·la (efusiva) i posteriors bugades de lava. Però si ben el vulcanisme és inactiu, no podem parlar d'extinció.

Es tracta d'una zona molt rica en flora i fauna, amb més d'1.000 espècies de plantes, bons exemples de fagedes, encinares, rouredes seques i humits, i més de 250 espècies d'animals vertebrats. Els paisatges de la zona han inspirat a grans artistes, com el poeta Joan Maragall o els pintors de la coneguda escola paisatgística d'Olot.

Olot, capital de la comarca de la Garrotxa, és una ciutat amb innombrables zones d'interès. Important centre comercial, compta amb una llarga tradició artística (pintura, escultura, imatgeria religiosa, artesania belenista…) i cultural, amb edificis de gran interès: esglésies de Sant Esteve (barroca) i del Tura (talla romànica), claustres del Carme (renaixentistes), Casa-Museu Ca Trincheria (casa senyorial), diversos edificis modernistes i importants museus (Museu Comarcal, Museu dels Volcans). Santa Pau: interessant recinte històric que s'aixeca al voltant del castell —d'estructura quadrada i construït als segles XIII-XIV— i la plaça major, amb personalitat medieval.

Des d'Olot prenem la carretera GI-524 adreça Santa Pau. En 4 km trobem l'Àreade Ca Serra, punt de sortida cap a la Fageda d’en Jordà, on existeix un punt d'informació del Parc i un aparcament.

lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
Girona 1 10 Km. 150 m. 150 m. Fàcil Recorrido Circular
lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Girona 1 10 Km.
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
150 m. 150 m. Fàcil Recorrido Circular