Cruïlles a Sant Joan de Salelles

Cruïlles a Sant Joan de Salelles
Cruïlles a Sant Joan de Salelles

Sant Miquel de Cruilles va ser un monestir benedictino, edificat a mitjan segle XI. Es troba situat a la comarca del Baix Ampurdà a Catalunya.

L'església és un dels pocs elements que queden de la comunitat monàstica benedictina de SantMiquel de Cruïlles , s'edifico a mitjan segle XI en un lloc ja ocupat en època romana. A inicis del segle XVI l'ensulsiada d'una part de la coberta va provocar que la nau central quedés retallada i que s'hagués de construir una nova façana i uns contraforts amb tal de reforçar l'edifici.

És un temple de planta basilical de tres naus, tancades per tres absis semicirculares i amb un transepto. Les naus estan cobertes amb voltes de canó, que recolzen sobre pilars cruciformes i arcs torals de mig punt. El transepto també té volta de canó, i destaca, en el punt d'intersecció amb la nau, una cúpula semiesfèrica sobre trompes que en l'exterior es tradueix en un cimborri.

Fora de la part del transepto, tot l'edifici aquesta ornamentado amb decoració lombarda: en els absis amb arcuaciones i lesenas, i en els murs laterals, amb un fris seguit. En elábside central s'obren tres finestres abocinadas, mentre que en els absis laterals solament hi ha una.

El campanar de torre actual és del segle XVI, com també és del mateix segle la façana de ponent on s'obre la porta, que se situa en el primer tram de la nau original, deixant aquest espai descobert, fora de l'església.

De la resta del conjunt monàstic solament queden uns murs a la petita plaça i que corresponen a la façana de la sala capitular, l'element de la qual més interessant són les finestres geminades amb dos arcs i capitell molt pla, que flanquegen la porta.

L'absis principal conserva uns fragments de pintura de la segona meitat del segle XII que són de les més originals que es coneixen en pintura mural romànica a Catalunya. Sota les finestres absidiales hi ha un registre decorat com si fos un teixit oriental que imita uns cortinajes. Destaquen, sobre un fons vermell, una doble filera de lleons enfrontats de color blanc, i entre les finestres, unes columnes pintades molt mal conservades. En el mur de tancament del creuer esquerre també hi ha restes de pintura que representen la traïció de Judes.

Maig 2009
lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
Girona 1 5 Km. 50 m. 50 m. Fàcil Recorrido de Ida y Vuelta
Maig 2009
lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Girona 1 5 Km.
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
50 m. 50 m. Fàcil Recorrido de Ida y Vuelta