Tenerife

Tenerife
Tenerife

Tenerife és una illa molt abrupta i volcànica, el relleu de la qual ha estat esculpit per successives erupcions al llarg de la història (la més recent va ser la del Chinyero en 1909). La seva formació va començar a gestar-se en el fons oceànic fa uns 20-50 milions d'anys.  Després de llarg temps d'acumulació de materials el naixement de la illa es va produir a la fi del Miocè (Era Terciària). Fa set milions d'anys van emergir les zones de Teno, Anaga i Massís d'Adeje, en la qual es denomina Sèrie Basáltica Antiga o Sèrie I. Es van constituir d'aquesta manera tres illes cronològica i estratigráficamente diferents en els extrems oest, est i sud de l'actual Tenerife.

En temps més propers (200.000 anys), comencen les erupcions que aixecarien l'Edifici Pico Vell-Teide en el centre de la illa, sobre la Caldera de les Cañadas. El Bec del Teide amb 3.718 metres sobre el nivell del mar i més de 7.000 sobre el fons oceànic, és el punt més elevat de la illa, del territori espanyol i de totes les terres emergides de l'Atlántico. Aquest volcà, el tercer més gran del planeta, és per antonomàsia el símbol de Tenerife. La seva situació central, les seves importants dimensions, la seva silueta i el seu paisatge nevat, ho doten d'una singular personalitat. Ja els aborígens ho consideraven lloc de culte i adoració.

Des de 1954 el Teide i tot el circ del seu al voltant (encara que va haver-hi una ampliació posterior dels seus límits), està declarat com a Parc nacional. A més, des de juny de 2007 està incluído, per la UNESCO, dins dels espais Patrimoni de la Humanitat com Ben Natural.

L'abrupta orografia illenca i la seva varietat de climes donen com resultat un territori de múltiples paisatges i formes, des del Parc Nacional del Teide amb la seva amalgama de colors fruit de les successives erupcions volcàniques, fins als Penya-segats dels Gegants amb les seves parets verticals, passant per zones semidesèrtiques amb plantes resistents a la sequedat en el sud, o per ambients de caràcter merament volcànic com és el Malpaís de Güímar.

També compta amb platges naturals com la del Médano amb paratges protegits en el seu entorn com a Muntanya Vermella i Muntanya Pelada, valls amb cultius tropicals i subtropicales, boscosos paratges de laurisilva en els massissos d'Anaga i Teno amb profunds i escarpados barrancs i extensos boscos de pins per sobre d'aquesta última formació vegetal.

L'illa de Tenerife gaudeix d'una diversitat ecològica malgrat la seva reduïda superfície, que és conseqüència d'unes condicions ambientals especials, ja que l'accidentada orografia reinante modifica localment les condicions climàtiques generals, originant una exquisida varietat de microclimes. Aquesta vasta existència de microclimes i, per tant, d'hàbitats naturals, es fa manifesta en la vegetació insular, constituïda per una flora rica i variada (1400 espècies de plantes superiors), entre les quals destaquen nombrosos endemismes canaris (200) i de Tenerife (140).

A Tenerife la hi coneix internacionalment com la «Illa de l'Eterna Primavera». L'atribució d'aquesta denominació climàtica es produeix en gran mesura gràcies als vents alisios, la humitat dels quals, principalment, es condensa a les zones de medianías del nord i nord-est insular, constituint amplis mars de núvols que es disposen preferentment entre els 600 i 1.800 metres d'altura.

Un altre factor que influeix en la suavitat del clima de les Illes pel que fa al que per latitud correspondria (Desert del Sahara), és el corrent marí fred de Canàries, que refreda la temperatura de les aigües que banyen les costes i platges illenques pel que fa a l'ambiental. Finalment, la pròpia orografia de Tenerife també caldria tenir-la en compte en aquesta terna d'agents encarregats de fer realitat l'anteriorment citat eslògan.

Gener 2006
lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
Sta. Cruz Tenerife 3 28 Km. 1900 m. 1900 m. Fàcil Excursiones Independientes
Gener 2006
lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Sta. Cruz Tenerife 3 28 Km.
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
1900 m. 1900 m. Fàcil Excursiones Independientes