Lanzarote

Lanzarote
Lanzarote

“El dia 1 de setembre 1730, entre les nou i les deu de la nit, la terra es va obrir en Timanfaya, a dues llegües de Yaiza…i una enorme muntanya es va aixecar del si de la terra», segons el testimoniatge del rector Lorenzo Curbelo. L'illa es va transformar per complet. Deu pobles van quedar enterrats (Tingafa, Muntanya Blanca, Maretas, Santa Catalina, Jaretas, Sant Joan, Peña de Palmells, Testeina i Marrades) i durant sis anys la lava es va estendre per la zona sud cobrint una cambra de la illa i omplint les vegas properes de cendres volcàniques. En 1824 de nou comencen les erupcions en Timanfaya. Es van produir terribles fams i bona part de la població es va veure obligada a emigrar. Des de llavors el paisatge s'ha transformat gràcies a les tècniques agrícoles de cultiu sobre lapilli (rofe) volcànics que els conejeros empren per captar la humitat dels alisios.

El Parc Nacional de Timanfaya va ser declarat Parc Nacional el 9 d'agost de 1974. Compta amb més de 25 volcans, sent alguns emblemàtics, tals com la Muntanya de Foc, Muntanya Rajada o la Caldera del Corazoncillo. Encara presenta activitat volcànica, existint punts de calor en la superfície que aconsegueixen els 100–120°C i 600°C a 13 metres de profunditat.

Aquest hàbitat volcànic es troba en les primeres etapes de la successió ecològica (en total es troben unes 180 espècies vegetals), per la qual cosa és un lloc excel·lent per a l'estudi dels processos de colonització i successió.

En 1993, UNESCO li va atorgar la qualificació de Reserva de la Biosfera a tota l'illa. També és Zona d'Especial Protecció per a les Aus (1994).

Gener 2008
lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
Las Palmas 12 110 Km. 2100 m. 2100 m. Fàcil Excursiones Independientes
Gener 2008
lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Las Palmas 12 110 Km.
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
2100 m. 2100 m. Fàcil Excursiones Independientes