La Gomera

La Gomera
La Gomera

La Gomera té una superfície de 369,76 km quadrats i el seu punt més alt és el Garajonay, amb 1.487 m d'altitud.

L'illa compta amb el Parc Nacional de Garajonay (veure mapa del parc), declarat en 1981 i posteriorment nomenat per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat. Alberga una joia natural pròpia del Terciari, el bosc de Laurisilva. Està format per una gran varietat d'arbres que conserven el seu fullatge durant tot l'any, de caràcter subtropical, directament relacionat amb una elevada humitat i temperatures suaus. En ell es poden trobar fayas, brucs, llorers, falgueres, etc. La zona es veu afectada pel mar de núvols pel que la condensació del vapor d'aigua en les fulles dels arbres (pluja horitzontal) eleva de manera considerable la quantitat d'aigua en el terreny. El Parc pot recórrer-se fàcilment gràcies a les nombroses senderes que ho travessen.

Altres espais naturals protegits són La Reserva Natural Integral de Benchijigua, La Reserva Natural Especial de Puntallana, El Parc Natural de Majona, El Parc Rural de Valle Gran Rei i El Paisatge Protegit d'Orone, entre uns altres.

L'illa compta amb centenars d'endemismes vegetals i animals, que fan que sigui rica en biodiversitat i naturalesa. Entre els endemismes animals de la Gomera destaca el Llangardaix Gegant de la Gomera (Gallotia bravoana), possiblement un dels vertebrats més amenaçats del món. Només es coneixen uns pocs exemplars en un cingle de difícil accés. El govern canari ha elaborat un pla per a la seva recuperació.

La Gomera, igual que la resta de les Canàries, és una illa volcànica, però els episodis d'aquest tipus poden considerar-se extints en ella, tenint lloc els últims fa uns dos milions d'anys. A causa d'aquesta falta d'erupcions en època recent, l'erosió de l'aigua ha traçat nombrosos barrancs i en la costa ha delineat prominents penya-segats. Exemple d'això és l'espai natural protegit dels Òrgans, en el nord de la illa.

L'economia s'ha basat al llarg de la història en l'agricultura i en el sector primari en general. L'agricultura ha tingut un doble vessant, d'una banda l'autoabastecimiento (hortalisses) i per un altre l'exportació (plàtan). Amb una superfície a priori no propicia per a aquesta activitat, el cultiu ha estat possible gràcies a les terrasses construïdes en el terreny i la xarxa de canals i sistemes de reg.

En els últims anys el desenvolupament econòmic s'ha orientat cap al turisme. Els nuclis turístics emergents són Barri Gran Rei, Platja Santiago i Sant Sebastià de la Gomera.

Agost 2007
lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
Sta. Cruz Tenerife 7 55 Km. 2695 m. 2695 m. Fàcil Excursiones Independientes
Agost 2007
lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Sta. Cruz Tenerife 7 55 Km.
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
2695 m. 2695 m. Fàcil Excursiones Independientes