Gran Canària

Gran Canaria
Gran Canària

L'illa de Gran Canària és la tercera en extensió i la segona en població de l'arxipèlag canari i ha estat batejada com a continent en miniatura per la diversitat del seu clima, la seva geografia, la seva flora i la seva fauna.

Té una forma circular amb un massís muntanyenc en el centre. La seva altitud màxima és el Bec de les Neus amb 1.949 metres. Destaquen també alguns monuments naturals com el Roque Ennuvolo (1.813 metres) i el Roque Bentayga.

Gran Canària és Reserva de la Biosfera declarada per la UNESCO el 29 de Juny de 2005 abastant un 46% del territori terrestre i 100.458 has. de zona marina.

A la illa podem distingir dues zones o regions:

El Nord-est (Neocanaria) de formació més recent i on apareixen alguns terrenys sedimentaris i de formació submarina. En aquesta zona trobem terrasses i alguns cons volcànics com la Muntanya d'Arucas, el Bec i Caldera de Bandama, així com altres calderes d'erosió en l'est, en Tenteniguada, Temisas i Tirajana. També trobem en aquesta zona alguns plans. En aquesta regió se situen els barrancs de Telde, Guayadeque i Tirajana.

En l'extrem Nord-est es troba una petita península anomenada La Illeta, unida a la resta de la illa per l'Istme de Guanarteme, amb les platges de les Pedreres i Les Alcaravaneras situades als seus marges.

Sud-oest (Tamarán). La part més antiga de la illa, fet que pot constatar-se fàcilment per la quantitat de barrancs que apareixen. A aquesta regió pertany també el centre de la illa, on trobem les altituds màximes. Destaca d'altra banda el massís de Tamadaba amb els seus penya-segats. El Cingle Faneque, situat a pocs metres de la costa, té una altitud d'1.096 metres sobre el nivell del mar. En aquesta regió se situen els barrancs del Llogaret, Agaete, Arguineguín i Fataga, entre uns altres. cal destacar també la reserva natural especial de les Dunes de Maspalomas, una de les zones turístiques més importants de Canàries, juntament amb l'annexa Platja de l'Inglés.

Gran Canària posseeix 32 Espais Naturals protegits, entre els quals destaquen el Parc Rural de l'Ennuvolo, la Selva de Doramas, el Barranc d'Azuaje, Tamadaba, Pi Sant, Inagua, etc. Els roques són formacions volcàniques de tipus rocós que s'erigeixen en el paisatge. Destaquen el Roque Ennuvolo, amb 1.813 m d'altitud (símbol de la illa), el Capellà (també conegut com El Frare), La Granota, El Dit de Déu, Bentayga, el Roque de Gando, i el Penyal Bermejo. Algunes platges de la illa són Maspalomas, Platja de l'Inglés, platja de les Pedreres, Puerto Rico, La Laja, Sant Agustín, etc.

Gener 2007
lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
Las Palmas 3 33 Km. 2000 m. 2000 m. Fàcil Excursiones Independientes
Gener 2007
lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Las Palmas 3 33 Km.
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
2000 m. 2000 m. Fàcil Excursiones Independientes