Ruta del Ter

Ruta del Ter
Ruta del Ter

Seguir el curs del riu Ter permet combinar paisatges rics en flora i fauna (Pirineus, meandres d'Osona, pantans, plana urbana de Salt-Girona i aiguamolls) amb l'interès artístic i cultural dels pobles i les ciutats de la ruta. Una bona part de l'itinerari, a més, pansa per zones integrades dins de la Xarxa Natura 2000. Avançarem per tot tipus de camins: GR, PR, vies verdes, pistes forestals, camins històrics i —només en alguns quilòmetres— carreteres asfaltades.

Per facilitar el descobriment del territori s'han creat quatre rutes temàtiques que, al llarg del traçat del riu, destaquen diversos aspectes relacionats amb l'ecosistema fluvial: el patrimoni cultural vinculat als usos de l'aigua (preses, ponts, colònies, safaretjos, fàbriques, turbines…), el patrimoni natural (hàbitats, paisatges, fauna i geologia), el patrimoni literari (amb autors com Miquel Martí i Pol, Jacint Verdaguer, Santiago Rusiñol…) i les petjades de les inundacions històriques.

Cal plantejar-se la ruta en més o menys dies segons les poblacions per les quals es vulgui passar, la possibilitat de visitar el patrimoni cultural i artístic i el tipus d'usuari (senderistes més experts, grup d'amics, família amb nens, etc.). Al llarg de l'itinerari trobarem tota classe d'allotjaments —hotels, càmpings, cases de turisme rural— i empreses locals especialitzades en senderisme que ens poden organitzar el recorregut. Es tracta d'una ruta que es pot combinar fàcilment amb trams de cicloturismo.

L'inici de la sendera es troba a pocs metres del refugi d'Ulldeter es troba el naixement del riu Ter. Per accedir al refugi d'Ulldeter, des de Girona ens dirigim aRipoll i Camprodon, on prenem la carretera GIV-5264 que va fins a Setcases. Continuem després cap a l'estació d'esquí de Vallter 2000 fins que, a mà esquerra, trobem la sendera GR 11, que porta al refugi d'Ulldeter .

lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
Girona 12 250 Km. 3000 m. 3000 m. Mitjana Recorrido Solo de Ida
lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Girona 12 250 Km.
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
3000 m. 3000 m. Mitjana Recorrido Solo de Ida