Parc Nacional de Bunaken

Parque Nacional de Bunaken
Parque Nacional de Bunaken
Bunaken – Galeria Fotogràfica

Les distàncies no són molt llargues, i amb el vaixell de bussejo pots anar des de qualsevol Centre de Bussejo als llocs  on es realitzen les immersions, que són moltíssimes.

El Parc Nacional de Bunaken aquesta situat al Nord de Sulawesi (Indonèsia). La ciutat de Rajat és el punt de partida per descobrir els seus sorprenents esculls de coral. Aquesta localitzat a unes 7 milles del port de Rajat. Les illes que conformen el Parc, entre unes altres, les més destacades són: “Rajat Tua” (Volcà de Rajat), “Palau Silaben”, “Palau Bunaken”, “Palau Mantehage”, i les illes de “Gangka”, més al Nord.

Per viatjar a Sulawesi Nord el millor és volar amb Singapur Airlines, fins a Singapur, i després enllaçar amb un vol interior a Rajat.

Una vegada allí optem per anar al Centre de Bussejo Thalasa,  la informació del qual podeu trobar en el seu Web: http://thalassa.net. Aquesta situat dins de les dependències de l'Hotel Santita, a uns 18 km. de Rajat. És important saber que cada complex turístic té un centre de bussejo.

Una altra opció és anar a un” homestay”, com una espècie de pensió, i d'altra banda anar a un centre de bussejo per fer solament les immersions.

Les instal·lació de de Thalassa, corresponen a un centre de bussejo PADI de  5 estels, i tant els equips de lloguer, com els instructors o guies, així com el staff, i l'adreça, conformen un magnifico equip, sempre disposat ha fer-te la vida mes agradable i ajudar-te en qualsevol problema, seguint l'esperit de la seva fundadora Simone.

En el Nord de Sulawesi existeix una associació de centres de bussejo que ens faciliten les coses en el cas de problemes, i és important anar a un dels seus centres associats per fer les immersions, assegurant-nos una qualitat i seguretat necessàries para busseja amb tranquil·litat.

En el mateix Rajat aquesta el “Hospital Malalayang Rumanh Sakit” (Darurat), on tenen una Càmera Hiperbática de descompressió, i un equip medico molt competent. És bé saber aquesta informació, encara que solament sigui per seguretat.

Des del Dive Center  Thalassa Rajat vam fer les següents immersions:

Des de Rajat:

– Engine Point.
– Machikto Point
– Black Rock
– Tiwoho Point

A la Illa de Palau Bunaken:

– Fukui
– Lekuan I

A la Illa de Mantenhague:

– Barracuda Point

A la Illa de Rajat Tua:

– Tanjung Kopi

A  l'Illa de Bangka (aquestes illes són les de més al Nord, espectacular biodiversitat, però amb uns corrents tremends):

– Batu Gosok
– Sahaung Point

Les profunditats van oscil·lar entre els 20m. i 27 metres, amb un temps mínim de 33 minuts en profunditat, a un màxim de 61 minuts en total. La veritat és que aquí apuren molt el temps en l'aigua. De fet entres amb 200 bars, i fins que no et queden 20 bars no et fan pujar, quan a Catalunya amb 50 bars, ja toca pujar a superfície. Els 20 bars són suficients per fer les parades de descompressió i inflar l'armilla, una vegada en superfície, ara bé, si no sorgeix cap altre problema.

Normalment fas dues immersions per dia, i l'equip del centre de bussejo t'ho organitza tot. Els preus es poden consultar en el seu Web.

Les aigües del Parc Nacional de Bunaken són  molt profundes,  1566 m. de profunditat en la badia de Rajat, amb una visibilitat excel·lent, de 35 a 40m.,  amb una temperatura molt agradable de 27 a 20 graus, i un dels llocs del món amb els mes alts nivells de biodiversitat. És a dir ho té tot, per poder gaudir del submarinisme.

Al voltant de mitja hora, des de Rajat, arribes a Bunaken, l'illa que és un veritable paradís per als amants de bussejo i dels snorkelers. L'escull de coral enfront de Bunaken és particularment bell. La caiguda de les parets no solament són les mes rares del món, sinó les mes espectaculars, amb coves, barrancs i cavernes que alberguen una enorme riquesa marina.

La major part de la regió consisteix a la platja dels boscos de manglars, i de sorra blanca, i els esculls de coral, parets de roca escarpada amb múltiples formes i colors del mar natural. Al voltant d'ells la vida marina és una explosió, amb tot tipus de peixos, esbarts de peixos petits de mil colors, indescriptible.

Tot tipus de peixos: peix Mandarín, peix Napoleó, Ratlles, peix Leon, peix Roca, Barracudas, Escorporas, peix Pedra, Pipa, , peixos Lloro, Donzelles, peixos Cofre, peixos Ángel, peixos Papallona, Llavis Blaus, en fi, tortugues gegantes, i tambien taurons, que no vam veure, i dofins, que si vam veure des del vaixell…, i tot tipus de vida diferent, com els Nudibranquios de mil colors, estels de mar de tots els colors i formes, Esponges immenses, grandària plantes gegants, tot tipus de colessis durs, tous i semiduros, de colors exigents, forts, intensos, plens de pescaditos en el seu interior, alimentant-se d'ells, Llagostes, Anemones, Ascidianos, …..En fi, una biodiversitat sense limitis, i la teva allí simulant ser un peix feliçment expectante, anonadado, entre tanta bellesa.

Des de Thalassa, passant per Rajat, ens traslladem amb vaixell publico del port de Rajat a Siladen. La primera intenció era anar a Palau Bunaken, però semblava massa turístic i optem per la petita illa de Silaben, que aquesta envoltada de platja blanca, es pot donar la volta en una hora, caminant, després tens la platja, l'inici de l'escull, i la paret que es precipita l'abismo. A la illa solament viuen 260 persones, i solament hi ha dos complexos turístics de Bussejo, massa cars, i dos homestay molt senzills. Poc que escollir. Nosaltres vam estar en l'hosmetay d'uns vilatans anomenat MARTA’S, potser massa senzill, però amb unes vistes impagables de Rajat Tua, i la posta de sol. Les  cabanyes estan situades just a la platja, sota uns arbres immensos, amb grans fulles, que t'abrigallen amb la seva ombra.

La marea puja i baixa, el millor per fer snorkel és a les 8h. del matí.

Les immersions les vam fer amb el centre de Bussejo de l'Hotel Siladen Spa. D'aquest centre cal dir que aquesta dirigit per Mario, un master diver, argentí, que ens facilita les coses en parlar la nostra mateixa llengua, la resta de l'equip és molt professional, destacant l'instructor PARMA, amb el qual vam fer el curs Avançat de PADI.

Aquí les immersions també van ser fantàstiques.

A la Illa de Palau Bunaken:

– Lekuan I
– Lekuan III
– Mandolin Point

A la Illa de Siladen:

– Silaben Selatan
– Silaben Timur

A la Illa de Rajat Tua:

– Tanjung Kopi
– Rajat Tuo Buolo

Les profunditats van oscil·lar entre els 20m. i 37 metres, amb un temps mínim de 33 minuts en profunditat, a un màximo de 60 minuts en total.

En ser una Illa enmig del Parc, les immersions eren més sustanciosas, o almenys aquesta va ser nostra impressió. Vam fer una immersió nocturna, espectacular, sobretot perquè vam veure els jardins de gorgóneas dels corals durs, que solament surten de nit, i de dia no es poden veure.

Les muntanyes del fons de mar són tan sublims com les muntanyes del nostre preciós planeta en la superfície, amb la diferència que tu canvies el teu mitjà d'existència, per un altre en el qual voles a la velocitat de la calma, suspès en l'abisme del blau intens d'un mar embriagador.

Ara tres recomanacions:

– Sempre fer el curs PADI, formar-se és imprescindible.
– Sempre anar amb el guia de la zona, i mai despistar-se del grup.
– Sempre, parar-se, pensar i actuar, segons les normes Padi, i el meu benvolgut instructor Oliver, d'http://vanasdive.com/.