Mar Roig

Mar Rojo
Mar Rojo
Mar Roig – Galeria Fotogràfica

El Mar Roig, se situa al sud de la península del Sinaí, envoltant-la pel Golf de Suez, i el Golf d'Aqaba.

El bussejo ho realitzem en el sud de la península del Sinaí, que és una península amb forma de triangle invertit, situada a la regió asiàtica del Pròxim Orient. Políticament pertany a Egipte, limitant al nord amb el mar Mediterrani, a l'oest amb l'istme de Suez (que la uneix a Àfrica i pel qual discorre el canal de Suez), a l'est, amb la frontera d'Israel, al noreste amb la Franja de Gaza i al sud amb el mar Rojo. El seu vèrtex meridional s'introdueix en el citat mar definint dos golfs en el mateix, a l'oest el golf de Suez, i a l'est el golf  d'Aqaba .

El mar vermell és estret i allargat, envoltat per muntanyes amb una altura mitjana entre 1000 i 1500 metres.

Un dels factors més rellevants d'aquest mar és la gran evaporació de l'aigua, al voltant de 200 centímetres per any,  que es deu a l'alta temperatura de l'aire i l'aridez de les regions de tot el Mar Roig.

La falta d'aigua dolça dels rius i el limitat intercanvi d'aigua amb l'Oceà Índic, provoca un augment significatiu de la salinitat, que és la més alt de tots els mars de la Terra.

Una altra característica distintiva del Mar Roig és que compta amb una temperatura aproximada de 21 graus als 1.000 metres de profunditat. La causa d'aquest fenomen inusual és deguda a la fractura de les grans masses continentals que provoca que el magma del mantell de la terra ascendeixi i  calenta l'aigua del mar.

La costa del Mar Roig aquesta envoltada de formacions de coral que generalment són bastant uniformes, interrompudes per les badies i estuaris que en àrab tenen diferents noms d'acord a la seva morfologia. Els vilatans distingeixen entre la Marsa, una badia de fàcil accés, oberta o amb una entrada gran i el  fons de sorra de coral dur,  i el Sharm més profund, que es caracteritza per l'entrada estreta i difícil d'identificar des del mar

El punt de partida de les nostres immersions va ser el port de Sharm el-Sheij que és una ciutat de la península de Sinaí, situada en l'extrem meridional de la península, entre la franja costanera del mar Rojo i la muntanya Sinaí.

El nostre viatge de bussejo va ser organitzat des de Barcelona per http://www.vanasdive.com/, i vi amb nosaltres un instructor d'aquest centre, nostre volgut, divertit i professional Cristóbal, i  allí ja en el Mar Roig naveguem amb un vaixell denominat “Golden Emperor I”, de la flota de de vaixells de bussejo    de l'empresa “Sigui Quen Flet”,http://www.seaqueenfleet.com/es/nuestra-flota/golden-emperor-i

En el vaixell teníem a dos instructors més, Lara, de nacionalitat espanyola, que treballa per a l'empresa i un instructor àrab, Hasan, la tripulació, encantadora i 15 persones disposades a gaudir del bussejo en  el Mar Roig.

Mapa d'immersions de el  sud de la península del Sinaí.

Immersions locals del Sharm EL-Sheikh

Sharm El-Sheikh és una ciutat que treu el cap sobre la costa oriental del desert del Sinaí, a mig camí entre l'estret de Tiren i la punta meridional del Ras Mohammad. El Sharm EL-Sheikh es val d'una posició turísticament estratègica, trobant-se a l'abric de les altures desèrtiques i dels vents del nord. Va ser la primera conca protegida del Mar Roig per lleis mediambientals.

El seu nucli turístic es troba en Na’estima Bay, a 5 km. al nord de la badia de Sharm.

Del seu port és de  on va partir la nostra embarcació i on es va tornar per recarregar provisions per al vaixell als 3 dies d'estar navegant pel Mar Roig.

Les immersions que realitzem en Sharm EL – Sheikh van ser:

The Tremp
Cridat així a causa dels seus tres pilars d'escull recordant-nos a les columnes dels clàssics temples. Els pilars descendeixen fins a profunditats de 30 metres La seva fauna inclou peixos papallones, lloros, ratapinyades i globus. Es pot veure algun Napoleó.

Ras Umsid
Aquest cap  és fàcil de reconèixer pel seu far. La immersió comença pegats a l'escull de coral on es troben nombrosos antias. Descendint al voltant de 25 metres,  es troba un jardí de gorgonias. Els peixos tigres i lloros són comuns i algun que un altre jackfish, pagre, barracuda o tonyina.

Els esculls d'estret de Tiren

L'estret de Tiren tanca el Golf d'Aqaba a dotze milles al nord-est de Sharm El-Sheikh. Pren el seu nom de la illa de Tiren les altures de la qual s'eleven del nivell del mar amb pendents rocosos.

Estem sobre el discórrer de la Fossa Oriental Africana, la falla tectònica que comença en el Mar  mort, prossegueix per la vall del Jordán  al llarg de gran part del Mar Roig. En l'estret de Tiren la profunditat és de tan sol 250m.

Les immersions que realitzem en l'estret de Tiren, van anar:

Gordon Reef
L'escull més meridional en l'Estret de Tirán. Gordon Reef és reconegut pel buc Louilla, encastat contra l'escull en 1981. Gordon disposa de punts d'amarri en la parteix sud de l'escull amb aigües poc profundes i extensos fons sorrencs fent d'aquesta immersió la més fàcil i segura de Tiren.

Thomas Reef
En Thomas es poden veure varietat de corals incloent gorgonias, colònies de coral negre i llargues alcionárias. És possible donar tota la volta a l'escull en una sola immersió, si el temps i els corrents ho permeten.

Wood House
És un llarg i estret escull sense punts d'amarri, és a dir solament es poden realitzar immersions amb zodiac. Es poden veure Jackfish , Tortugues, taurons i una gran varietat de corals, encara que nosaltres no vam veure cap tauró.

Jackson Reff
És l'escull més del nord de l'estret de Tirán i fàcil d'identificar pel visible buc mercant Lara incrustat en ell des de 1985. En Jackson Reef abunden les gorgonias i el coral de foc.

Els esculls de la ciutat beduina de Dahab

Les immersions que realitzem en Dahab, van anar:

Canyon
El vaixell et deixa prop de l'entrada del canó. Hi ha diverses entrades però la principal i més àmplia es troba a 22 metres de profunditat.

Blue Hole
Des de la platja coralina s'accedeix a un avenc de 50 metres de diàmetre que s'endinsa en l'escull del litoral i que a poc a poc es fa més estret superant els 90 metres de profunditat. Una vegada dins del forat es pot baixar a 50 metres de profunditat per una galeria de 10-12 metres de longitud que desemboca a mar obert, en el blau.

El cap de Ras Mohammad

El cap Ras Mohamed és el punt d'immersió més famós de tot el Mar Roig. Té dues puntes, un a l'est per sobre del mar, cridada Skark Observatory, i una altra a l'Oest, baixa, però igualment rocosa, enfront de la qual s'alcen els famosos esculls semiaflorados que trenquen el blau de l'aigua. És Parc Nacional des de 1989. Submergir-se en Ras Mohammad significa apuntar-se sobre l'abisme de la Fossa Tectònica Oriental Africana, d'una  profunditat de  uns 800 metres.

Mapa del cap de Ras Mohammad.

Les immersions que realitzem en Ras Mohammad, van anar:

Shark Yolanda Reff
El nom es deu a les restes del vaixell mercant Yolanda, enfonsat en 1981, com a conseqüència d'una tempestat. El que queda del vaixell està a 200 metres de profunditat, mentre que en l'escull es poden veure diversos materials, cables, mastelers  i dos contenidors rebentats que transportaven banyeres i sanitaritos.

Mapa de Shark Yolanda Reff.

Anemonencity I Shark Yolanda Reef
Aquí sobre un altiplà de 16 a 20 metres es concentra un gran nombre d'enormes anemonas envoltades de desenes de peixos pallasso.

Ras Ghozlani

Els esculls de l'estret de Gubal

Les immersions que realitzem en l'estret de Gubal, van anar:

Thistlegorn
Les restes d'aquest carguero engonals jeuen a 28 metres de profunditat i és un dels derelictes més espectaculars del Mar Roig. El Thistlegorn va ser bombardejat pels alemanys el 6 d'octubre de 1941, mentre esperava lakk obertura del canal de Suez. Era un carguero destinat al transport de materials bèl·lics, formava part de la “Operació Creuada”. Avui el seu impressionants casc de 9000 tones jeu sobre un fons de sedimentació a 28 metres de profunditat. Transportava quatre vagonetes de ferrocarril, dos torpedes, diversos automòbils, motocarros, motocicletes BSA, Norton, Jeeps, pneumàtics, llandes per a carros armat i botes per a les tropes.

Les estructures de les Naus aconsegueixen els 12 metres amb la qual cosa és fàcil bussejar pel seu interior.

Mapa de Thistlegorn.