Illes Columbretes

Islas Columbretes
Islas Columbretes
Illes Columbretes – Galeria Fotogràfica

L'origen de les Illes Columbretes situades a 48 quilòmetres de la província de Castelló, es remunta fa un parell de milions d'anys aproximadament. A causa dels grans canvis en l'escorça terrestre que es van produir durant aquest temps per tota la costa del Mediterrani, més concretament per tot el litoral de la província de Castelló.

Les Illes Columbretes estan formades per un conjunt d'illots. Les més importants són: l´Illa Grosa (Columbrete Gran), la Ferrera (Gossera), la Foradada (Perfora) i el Carallot (Bergantín).

El seu nom prové de la impressió dels primers navegants, grecs i llatins, que les inclouen a les seves cartes amb el nom d'Ophiusa o Colubraria, admirats per l'abundància de serps que allí van trobar. S'incendia l'illa per acabar amb els escurçons (les últimes van ser vistes a la fi del segle XIX).

Entre 1856 i 1860 es va produir la veritable colonització de les Illes Columbretes, ja que es realitzo la construcció del far per guiar a les embarcacions que passessin per allí a la nit.

Les Illes Columbretes són una clara mostra de la gran activitat geològica que ha sofert la zona durant molts anys. Ja que, si observem detingudament les illes, poder-nos observar amb claredat la presència d'un gran nombre de cràters o fins i tot restes de la xemeneia d'un volcà extint.

Assentades sobre un fons situat a uns 80 metres de profunditat, les Columbretesrepresenten el millor exemple de vulcanisme de la nostra terra. Destaca l’Illa Grossa,formada per diversos cràters encadenats, i el Carallot, que, amb els seus 32 metres d'altura sobre el mar, és el testimoniatge geològic de les restes de la xemeneia central d'un volcà. La Reserva Marina que envolta l'arxipèlag actualment té una superfície de 5.543 ha.

Actualment, les Illes Columbretes, tenen un “ús” pràcticament turístic. On la gent va a observar el bell paisatge que allí se'ls presenta al costat de la gran diversitat d'espècies vegetals i animals. cal esmentar també, que suposen un hàbitat únic en tot el Mediterrani, a causa de la gran diversitat marina que habita sota les seves aigües d'espècies que serien difícils de trobar en altres parts d'aquest mar. A més de que suposen un refugi natural per als mateixos.

Estan formades per un conjunt de petits arxipèlags distanciats entre si per diverses milles.

Hi ha quatre grups que pertanyen a les illes columbretes de Castelló, la primera és l'Illa Gran o Illa Grossa , la caldera del volcà que està oberta a l'Est i que és la major de totes les illes columbretes. Es tracta de les restes d'un antic cràter. Té forma d'una el·lipse d'aproximadament un quilometro. Els dos extrems de la illa, coincideixen amb els dos punts més alts de la mateixa. En un d'ells es troba el far, gràcies a ell s'aconsegueix una altura d'uns 61 metres i fa que la seva visibilitat sigui perfecta per als vaixells que passin per allí.

Hi ha un segon grup que està format per un total de tres illes, l'illa principal de les quals és la coneguda com La Perforada. Que no té ni la meitat de la superfície que l'illa gran. Però també suposa un bon mitjà per bussejar, a pesar que no es permet estar allí ja que forma part de la reserva natural. Les dues illes restants que la formen són l'Illa del Llop, i la Méndez Núñez, la més petita de totes.

El tercer grup es diu la Ferrera. És un mini arxipèlag més petit de tots els que formen part de les illes columbretes. Està formada per unes vuit illes aproximadament. Algunes d'elles són simplement unes grans roques.

En quart lloc, hi ha un mini arxipèlag l'illa principal del qual illa és la coneguda com el Bergantín.

Gràcies a la transparència de les seves aigües, els fons de Columbretes presenten una densa cobertura d'algues que aconsegueix profunditats considerables i permet el desenvolupament d'interessants comunitats com l'alga marró Laminaria rodriguezii.

Les comunitats i hàbitats marins presenten a les illes un excepcional grau de conservació. Destaquen les comunitats bentónicas d'aigües profundes (coralígneno) per la seva fragilitat i important representació en els fons de la reserva, les prades de Cymodocea nodosa, , Gorgonia vermella, nacras, estel espinós vermell, brunes, cabrillas, serrans, roger de roca, sargos, obladas, mojarras, salpas, daurades, corvillos, castanyoles, vaquetas, donzelles, fredis, enormes neros i llagosta vermella.

Nosaltres bussegem amb www.columbretes.com.

Assistides i agafades pel nostre professor Oliver des de Barcelona, www.vanasdive.com, i pel nostre guia Pau, de Vasnasdive, en les mateixes Columbretes.

Bussegem amb el catamarà de Buenaventura del mar. S.L (www.columbretes.com), societat fundada l'any 1990, dedicada a tot el relacionat en l'aspecte marítim, turisme, pesca i activitats subaqüàtiques, realitzant des de llavors chárters privats a Illes Columbretes, Plaure de Barra Alta, Eivissa-Formentera, Mallorca i Cabrera, tant en l'àmbit d'oci-turisme com en l'àmbit de submarinisme.

Bussegem en la Caldera del Volcà i en la Foradada.

El bussejo a les Illes Columbretes va ser realment sorprenent pel desconegudes que són. La veritat és que ens trobem amb que els fons són un jardí d'algues, de molt diversa varietat, i ple de pececillos.

També cal dir que el bussejo és molt agradable, sense corrents, amb tot tipus de varietats, amb uns neros immensos. Molt bo per gaudir del bussejo en pla tranquil, encara que ens va fer uns dies d'un poquitín de mala mar, amb tempesta inclosa que va ser fantàstic.