Illa de Komodo

Isla de Komodo
Isla de Komodo
Illa de Komodo – Galeria Fotogràfica

Indonèsia, oficialment la República d'Indonèsia, és un país insular situat entre el Sud-est Asiàtic i Oceania. L'arxipèlag indonesi comprèn prop de 17.508 illes, on habiten més de 237 milions de persones, convertint a Indonèsia al quart país més poblat del món.

La ubicació d'Indonèsia en les vores de les plaques tectòniques del Pacífic, l'Euroasiàtica i la Indus australiana, la converteixen en un lloc amb nombrosos volcans i amb terratrèmols freqüents. Indonèsia té almenys 150 volcans actius,93 incloent el Krakatoa i el Tambora, famosos per les seves erupcions devastadores al segle XIX.

El viatge consisteix a fer el creuer des de Bali a Komodo, bussejant per les illes Sangean, Gili, Rinca, en el vaixell “Mermaid I”, o el que és el mateix “Sirena I”, www.mermaid-liveaboards.com

Des de Bali a Komodo es passa per Nusa Tenggara que és bàsicament on es realitza la major part del bussejo. Nusa Tenggara és un impressionant arc d'illes situat a l'est d'Indonèsia i proper al Nord d'Austràlia. Esla província més variada i gratificant de visitar d'Indonèsia. Poques zones al món poden competir amb la varietat de Nusa.

En Bali vam estar a lojadas a l'Hotel TAMUKAMI, www.tamukamibali.com ,un paradís d'hotel, en el centre de Sanur, lloc meravellós per passar uns dies descansant i comprant.

Les illes de Komodo i RINCA són unes illes accidentades i solitàries, però precioses, situades entre Flores i Sumbawa, llar del llegendari drac Komodo, el llangardaix més grans del món, que vaig poder aconseguir els 3 metres de llarg i pesar més de 100 kg, i és capaç de zamparse animals de la grandària d'un cérvol o un búfalo.

Aquestes remotes illes estan envoltades per les aigües mes tempestuosos d'Indonèsia plagades de corrents traïssis i remolins.

Komodo és Parc Nacional i comprèn Komodo, Rinca i algunes illes veïnes.

Est bussejo es caracteritza per tres coses: molta navegació perquè des de Bali a Komodo hi ha més o menys dos dies de navegació; els dracs de Komodo; o un bussejo molt variat.

Variat perquè combina tant aigües fredes com a calentes. Mentre en el Nord de la illes l'aigua és calenta, temperatura de l'aigua d'aproximadament 29 graus, amb el que pots bussejar amb vestit d'1 mm, en el Sud de les Illes Komodo i Rinca, l'aigua és freda i aquestes obligat a bussejar amb un 5 mm., la temperatura de l'aigua és d'uns 24 grau aproximadament.

Variat perquè combina aigües pacificas amb aigua amb corrents, en les quals pots albirar taurons de punta blanca i mantes, en ple gaudi del corrent. Aquests animals es posen enmig del corrent i deixen que aquesta els acariciï. Els encanta aquest joc amb l'aigua, per a ells és una carícia o un divertimento, per a nosaltres un perill, de fet has d'ancorar-te en la roca amb un cap de corrent, per poder gaudir de la visió sense que el corrent t'arrossegui. El bussejo en aquest cas no és que sigui complicat, senzillament has de baixar ràpid, una vegada en el fons deixar-te portar pel corrent i quan arribes al punt desitjat ancorar-te amb el cap de corrent per gaudir el plaure de veure els taurons o les mantes.

Normalment les aigua amb corrent també s'associació a les aigua més fredes.

Variat perquè el mar combina colors turquesa amb verds topacio, envoltada d'unes illes amb diversa vegetació que et recorda a les illes perdudes de “Perduts a la illa”.

Illes verdes, gairebé desertes, illes volcàniques, illes solitàries, rodades de mar ple de Vida. A les illes volcàniques pots bussejar en els seus voltants i com els volcans àdhuc estan lleugerament vius, i de la sorra negra surten bombolla d'aire calent, que escalfa l'aigua i fa el bussejo molt especial.

Malgrat tot la bellesa d'aquesta zona de bussejo encara es poden veure en els seus fons la destrucció de la pesca amb dinamita, el fenomen de Nen, que causo la deterioració per insolación dels esculls més sensibles a la temperatura dels anys 90, i s'intueix la pesca amb cianurito, que en altres èpoques servia als pescadors vilatans com a manera de pesca.

A partir dels 18m. De profunditat les destrosses són menys o pràcticament inexistents.

La corrents on l'Oceà Pacifico i l'Oceà Indico que uneixen i donen lloc a una gran varietat de vida. Aquesta és una altra de les característiques, per la quantitat de plàncton que genera, d'aquest creuer a Komodo. Pots gaudir de varietat d'espècies tant grans com a petites. Des del nudibraquio, que està constantment present, a taurons, mantes o el peix Napoleó i gegantes tortugues.

Del vaixell Mermaid I i la seva tripulació, Andrea, Puti, Peter, entre uns altres, solament es vaig poder dir meravelles. Tot perfectament organitzat sota l'organització del capità, els guies del bussejo i la tripulació. Tot ideal per fer la vida més fàcil i divertida al bussejador.

L'organització de cada dia, era explicada en una reunió a la nit, en el sopar, pel capità del vaixell, i en una pissarra ens deixava escrit com seria el planing de l'endemà i en quins punts es bussejaria.

El pla diari, més o menys era el següent:

7.00 Bon dia
8:00 Bussejo en Hots Roocks a la illa Volcànica de Sangean
9:30 Desdejuni
11:30 Bussejo en Deep Purple a la illa Volcànica de Sangean
13:00 Menjar
15:30 Bussejo en Gili Banta Bay a la illa de Gili Banta
17:00 Berenar
19:00 Bussejo en Gazer Beach a la illa de Gili Banta
20:30 Sopar.

Abans de cada bussejo el capità ens fa un “briefing” o explicació concreta del bussejo, explicant espècies que trobarem, corals, situació, corrent, etc.
Els punts de bussejo que visitem, entre uns altres, van anar   els següents:

Dia 13 de juliol:
– Angel Reef
– Satonda Reff a la illa de Satonda, volcà.
– Excrusion al volcà Sangeang

Dia 14 de juliol:
– Hots Roocks a la ILLA del volcà Sangeang
– Deep Purple a la ILLA del volcà Sangeang
– Gili Banta Bay a la illa de Gili Banta
– Gazer Beach a la illa de Gili Banta

Dia 15 de juliol:
– Takat Toko
– Crystal Rock
– Batu Bolong
– Pink Beach a la illa de Komodo

Dia 16 de juliol:
– Visita els dracs de Komodo
– Nusa Kode En la isa la Nusa Kode
– Cannival Rockc a la illa Rinca
– Torpede Alley enla illa de RINCA

Dia 17 de juliol:
– Manta Alley en el Sud de Komodo
– Manta Alley
– Three Sisters a la Illa de Padar
– Padar Reef a la illa de Padar

Dia 18 de juliol:
– Tatana Besar a la illa de Tatawa
– Shotgun
– Crystral Rock en el nord de la illa de Komdo
– Darat Reef en el nord de la illa de Komodo

D'aquests punts de bussejo destaquem
– Hot Rocks perquè està a la illa – volcà Sabgeag, que és un volcan viu i en el bussejo en terra negra de volcà surten bombolles d'aire calent de dins de la sorra.
– Gili Banta Bay pels grups de corals sobre sorra blanca i peixos lliuro.
– Takat Toko pels taurons de punta blanca passejant pel corrent, i pel seu numero.
– Crystal Rock per la tortugues i cries de taurons dormint sota els corals, i peixos Napoelon.
– Pink Beach pels eriçons de colors, sèpies, cucs gegants i nudibranquios.
– Cannival Rock en Rinca per les tortugues.
– Manta Alley per les mantes.
– Tatawa Besar per les tortugues, sèpies gegantes, nudibranquios.

Tot aquests animals marins a més de tota la quantitat de peixos papallona, lloro, llibre, espanyoles, peix roca, peix pallasso,  brunes, colobres, etc. Tot en qualitat i quantitat, corals durs i tous, etc.

A tot això cal afegir la visita a la illa de Komodo i els seus dracs, únics descendents vius dels dinosaures, unes bèsties impressionants. En fi que el viatge bussejo a Komodo no té desaprofitament, digne de ser recordat i visitat i bussejat.