Vesubio – Nàpols

Vesubio - Nápoles
Vesubio – Nàpols

El Vesubio té una altura d'1.270 m, Situat en la badia de Nàpols, a Campània, Itàlia. És un volcà actiu de tipus de con compost vesubiano, al que dóna nom. Es caracteritza per alternar erupcions de piroclastos amb erupcions de bugades lávicas, donant lloc a una superposició en estrats que fa que aquest tipus de volcans aconsegueixi grans dimensions.

És una característica muntanya «geperuda», consistent en un Gran Con parcialment envoltat per la vora abrupta del cim caldera causat per l'ensulsiada d'èpoques anteriors, i originalment era més alta. Aquesta estructura és anomenada Muntanya Somma.

El Gran Con es va originar durant l'erupció de l'any 79. Per aquesta raó, el volcà és també anomenat Somma-Vesuvius o Somma-Vesubio.

La caldera va començar a formar-se durant una erupció fa uns 17.000 anys, ampliada per antigues i violentes erupcions concloent amb la del 79. Aquesta estructura ha pres el seu nom del terme «volcà somma», el qual descriu al volcà amb un cim en caldera envoltada d'un con recent.

L'altura del con principal ha canviat constantment per les erupcions, però en el present és d'1.281 m. La Muntanya Somma té 1.149 msnm d'alt, i està separat del con principal per la vall d'Atri vaig donar Cavallo, d'uns 5 km d'extensió. Els vessants de la muntanya estan marcades pels fluxos de lava, amb molta vegetació, amb matolls en cotes altes i vinyers en les baixes. El Vesubio és un volcà actiu, encara que la seva activitat corrent produeixi més que gens vapor emanat des de les esquerdes al peu del cràter.

És l'únic volcà de terra ferma del continent europeu que ha tingut erupcions en els últims cent anys, encara que en l'actualitat no està en erupció. Els altres dos volcans italians, l'Etna i el Strómboli es troben en illes.

Està a uns 9 km a l'est de Nàpols i a curta distància de la riba del mar. Destaca visualment en el paisatge que presenta la badia de Nàpols, vist des del mar, amb Nàpols en primer plànol.

lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
Itàlia 1 5 Km. 200 m. 200 m. Fàcil Recorrido de Ida y Vuelta
lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Itàlia 1 5 Km.
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
200 m. 200 m. Fàcil Recorrido de Ida y Vuelta