Pic de la Tossa

Pic de la Tossa
Pic de la Tossa

El Pic de la Portelleta o Tossa Plana de Lles és una muntanya de 2.916 metres, punt més alt de la Baixa Cerdanya, i segon bec més alt de tota la Cerdanya després del Carlit, fronterer amb Andorra, concretament amb la parròquia d'Escaldis-Engordany. És un dels cinc únics cims d'Andorra que superen els 2.900 metres d'altitud.

Les duplicitats toponímiques són bastant habituals en els massissos de certa envergadura, amb vessants geogràficament molt diferenciats. És el cas de la Tossa Plana de Lles, cridada així en la Cerdanya, que rep el nom de Bec de la Portelleta per la banda andorrana.

En dies clars es poden apreciar la Maladeta, la Pica d’Estats i la major part dels relleus del Pallars i d'Andorra, i fins i tot els de el Conflent i el Canigó.

Els Pirineus són una serralada muntanyenca situada al nord de la Península Ibèrica, entre Espanya, Andorra i França.

S'estén al llarg de 415 km des del mar Mediterrani (cap de Creus , golf de Roses) a l'est, fins al mar Cantàbric (cap Higuer , golf de Biscaia) a l'oest. En la seva part central té una amplària d'uns 150 km.

En llenguatge corrent la paraula Pirineus s'aplica al conjunt d'altes serres frontereres hispà-franceses. Els Pirineus Centrals o Pirineus central és l'àrea geogràfica de la serralada dels Pirineus que s'estén aproximadament, segons les diferents obres, entre els cims de Somport, en la part occidental, i el massís de la Maladeta, en l'oriental.

En el vessant nord, a França, transcorre per la regions d'Aquitània (Pirineus Atlàntics), Migdia-Pirineus (Alts Pirineus , Alt Garona i Arièja) i Rosselló (Pirineus Orientals). En el vessant sud, a Espanya, transcorren per Navarra, Aragó (Osca) i Catalunya (Lleida i Girona). El petit país d'Andorra està situat als Pirineus, entre Espanya i França.

Aquestes muntanyes alberguen becs de més de 3.000 metres d'altura com l'Aneto (3.404 m), el Posets (3.375 m), la Muntanya Perduda (3.355 m) i el Vignemale (3.298 m), petites glaceres, llacs i circs d'origen glacial, i un gran nombre de valls i canons.

lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
França 1 12 Km. 800 m. 800 m. Mitjana Recorrido de Ida y Vuelta
lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
França 1 12 Km.
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
800 m. 800 m. Mitjana Recorrido de Ida y Vuelta