Monestir de Montserrat – Sant Jeroni

Monasterio de Montserrat - Sant Jeroni
Monestir de Montserrat – Sant Jeroni

El cim de Sant Jeroni és en la confluència dels límits dels termes municipals del Bruc en l'Anoia, de Marganell del Bages i de Collbató, en el Baix Llobregat.

Prop del cim hi havia una ermita (després reconvertida en restaurant), una capella (encara en peus) i l'estació superior del Funicular Aeri de Sant Jerónimo, avui tancat, en el Mirador del Moro.

En el cim podem trobar un vèrtex geodèsic.

Està considerat el bec més alt (el «sostre») de les comarques del Bages i Anoia.

La muntanya de Montserrat sorprèn a qualsevol que la visiti per primera vegada i és una font inesgotable de rutes naturals per descobrir. Una escarpada serra (ja ho diu el nom: muntanya serrada) amb formes singulars que sembla sortir sobtadament del no-res, alçant-se 1.236 metres per sobre del riu Llobregat. I és que Montserrat és “el somni fet muntanya”, segons paraules del poeta Josep Carner. Símbol de culte religiós, és un lloc de peregrinació tant per a creients com para no creients.

Amagat en la serra està el Monestir de Montserrat, del segle XII, format dues parts ben diferenciades. D'una banda, la basílica i les dependències monacales, on actualment resideixen un centenar de monjos benedictinos; per l'altre, els edificis de serveis, que inclouen apartaments destinats a l'allotjament dels pelegrins, restaurants, tendes. Durant les guerres napoleòniques, el monestir va ser cremat i saquejat en diverses ocasions, i va ser reconstruït anys més tard.

Diu la llegenda que la primera imatge de la Verge la van trobar uns pastors al segle IX a l'interior d'una cova i que, encara que el bisbe va demanar que traslladessin la talla fins a Manresa, va ser impossible perquè pesava massa. El bisbe va interpretar el missatge com el desig de la Verge de romandre en aquell lloc i va manar construir una ermita, origen de l'actual monestir. La talla romànica que actualment pot veure's data del segle XII i està realitzada en fusta d'àlber. Es tracta d'una figura de la Verge, amb el nen Jesús en la seva falda i sostenint una esfera a la mà dreta que simbolitza l'Univers.

lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
Barcelona 1 7 Km. 250 m. 250 m. Mitjana Recorrido de Ida y Vuelta
lugar
Lloc
Núm. de estapas
Dies
Longitud
Longitud
Barcelona 1 7 Km.
Desnivel Positivo
Desnivell Desnivel Positivo
Desnivel Negativo
Desnivell Desnivel Negativo
Dificultad
Dificultat
Tipo de ruta
Tipus ruta
250 m. 250 m. Mitjana Recorrido de Ida y Vuelta